Tedarik zinciri operasyonlarında blockchain teknolojisinin kullanımı oldukça seyrek olsa da Tech Mahindra, benimsenmesi için ilk baskı yapanlar arasında yer alıyor. Takas edilemez jetonlar ve kripto para birimleri (NFT’ler), blok zinciri teknolojisindeki tüm ilginin dayanak noktalarıdır. Yine de teknolojinin arkasındaki kişiler, tedarik zinciri de dahil olmak üzere iş dünyasının önemli unsurlarını ne kadar etkili bir şekilde dönüştürebileceğini biliyor. Tedarik zinciri, daha karmaşık hale geldikçe blok zinciri tabanlı çözümler için iyi bir adaydır. Bu, uçtan uca iletişim ve görünürlük açısından zorluklar doğurur ve verimlilikle ilgili beklentiler yükselirken bile süreçlerin verimsiz kalmasına neden olabilir. Blockchain, işletmelerin tedarik zincirindeki bu zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olacak bir çözüm olarak ortaya çıktı. Blok zinciri tam olarak nedir? Özünde, herkes tarafından paylaşılan bir veritabanıdır. Kelimenin kendisi, değiştirilemeyen ve eşler arası ağ üzerinden oluşturulan güvenli ve merkezi olmayan veri depolamadır.

Blockchain, lojistikte muazzam bir potansiyele sahiptir.

Pek çok uzman, blok zincirinin tedarik zincirlerinde, özellikle de lojistik süreçlerde kullanılması için büyük olasılıklar olduğuna inanıyor. Ancak, gerçekte, blockchain teknolojisi hiçbir zaman sorunlar için her derde deva olmayacaktır. Gücünün temelinde dijital ağlar üzerinden verilerin güvenli, verimli ve izlenebilir bir şekilde paylaşılmasını sağlayan bir teknolojidir. Genel anlamda, tedarik zinciri yönetiminde blockchain uygulaması, geleneksel çalışma biçimlerine bir çözüm olarak kabul edilir. Bunlar manuel tabanlı ve çevrimdışıdır. Bu yöntem, bilgi paylaşımında pek çok sürtüşme ve risk yaratır.

Blockchain, şu alanlarda Tedarik Zincirlerini geliştirebilecek bir cevap olarak kabul edilir:
Şeffaflık, dağıtım ve üretimi içeren tedarik zinciri planlamasına yardımcı olacak bir bilgi akışı sağlamanın bir yoludur.
Verimlilik ve hız, dijital tarifelerin yanı sıra bir gönderinin kaynağını belirlemeye yönelik diğer yöntemlerin kullanılmasıyla doğru ürünlerin doğru zamanda doğru yere ulaştırılmasına yardımcı olur.
İzlenebilirlik, denetim izleri ve sertifikalarla değer zincirinin her adımında kaynağın yeniden oluşturulmasına ve malların hareketine olanak tanır.

Blockchain teknolojisinin tedarik zincirinde benimsenmesi henüz başlangıç aşamasında. Blockchain üzerine yapılan bir PwC araştırması, blockchain’in ilgi çektiğini ortaya çıkardı. Yine de, işletmelerin yalnızca yüzde beşi ve “dijital şampiyonlar” olarak bilinenlerin yüzde 27’si, tedarik zincirinde veya diğer iş sektörlerinde blockchain teknolojisini uygulamaya koyduğu için, henüz çok büyük bir ilgi görmüyor.
Tedarik zincirinde blockchain teknolojisinin benimsenmesini hızlandırmaya yardımcı olan şirketlerden biri, 1945’te kurulan Mahindra Group’tan biri olan BT danışmanlığı büyük Tech Mahindra‘dır. 100 ülkede 260.000’den fazla çalışanı ile en büyük uluslararası işletme federasyonudur. Tech Mahindra, küresel müşterilerinin eksiksiz dijital dönüşümünü kolaylaştırmak için blockchain, 5G, siber güvenlik ve yapay zeka gibi en son teknolojileri kullanarak küresel müşterilerinin taleplerini karşılayabilir.

Tech Mahindra’da Blockchain & Metaverse Practice’in küresel başkanı Rajesh Dhuddu, büyük bir otomotiv üreticisiyle işbirliği içinde yakın tarihli bir blockchain girişimine yoğun bir şekilde dahil oldu. Girişimin amacı, tedarik sürecindeki, siparişlerdeki, sevkiyatlardaki ve borç hesaplarındaki sorunları çözmekti; bu da izlenebilirliğin olmamasına, stok fazlalığına ve teslimat için yetersiz süreye yol açtı. Dijital defter çözümleri tedarik zinciri için idealdir Blockchain teknolojilerinden yararlanan Tech Mahindra, müşteriye dağıtılmış defter kullanan bir uygulamanın uygulanmasında yardımcı oldu. Yönetim ve operasyonlardaki maliyetleri azaltır. Çözüm, gerçek zamanlı takibi kullanır, mükerrer faturaları ortadan kaldırır ve Dhuddu’ya göre verimliliği %30 artırır. Dhuddu, müşterinin sorunlarını şöyle açıkladı: “Üretim parçalarını satın almak için gelen tedarik zincirleri, çeşitli bölgelerden çok sayıda paydaş gerektiriyordu. “Manuel ödemeler ve onaylar gibi geleneksel süreçlerin yanı sıra çok büyük miktarda fiziksel fatura ve belgeden kaynaklanan izlenebilirlik eksikliği vardı. Dhuddu, müşterinin “güvenli bir dijital ekosistem sağlamak, hem süreç verimliliğini hem de tedarikçi ilişkilerini iyileştirmek için uçtan uca bir tedarik zinciri sistemine ihtiyacı olduğunu” söylüyor. orijinal ekipman üreticisi (OEM) ekosistemleri arasında varlık takibi için blockchain ağı,” diye açıklıyor. Ağı kurmak için Azure Cloud, Azure cloud AWS Cloud ve çeşitli paydaş kuruluşların şirket içi sunucularında birden fazla bilgisayar ve cihazı birbirine bağladılar.

Blockchain kullanırken verilerin güvenliği ve gizliliği çok önemlidir.

Dhuddu, “Veri güvenliği ve gizliliği çok önemliydi” diyor. “Blockchain tarafından desteklenen rol tabanlı erişim sunarak paydaşlar arasında veri sızıntısı olmamasını sağladık.” Dağıtılmış defter, otomobil üreticisinin işlemlerini otomatikleştirmenin bir yoludur.
– Mevcut iş süreçleri için iş akışları
– Bağlı OEM temel tedarikçi sistemleri
– Üçüncü taraf lojistik şirketleri
– Gümrükleme kuruluşları ve bankalar
Dhuddu, bunun ön sevkiyat bildirimleri, iniş faturaları ve giriş faturaları ve mal girişleri dahil olmak üzere önemli veri setlerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesine izin verdiğini belirtiyor. “Gerekli tüm gönderi belgeleri dijitalleştirildi ve iş akışları otomatikleştirilerek zaman ve masraf azaltıldı. İş paydaşına gönderi durumları hakkında doğru bilgiler sağladık. Bu, ekosistem içindeki farklı bir blok zinciri tarafından oluşturulan elektronik seyahat yetkilendirme bilgileri kullanılarak yapıldı. Tech Mahindra daha sonra “tedarikçi ve lojistik sağlayıcıların faturalarının mutabakatını sağlayacak akıllı sözleşme tabanlı otomasyon yaratarak” borçlar ve muhasebeleşen alacaklardaki sorunları hedefleyen bir ödeme ağı oluşturdu.

Dhuddu, “Bu, işletme kullanıcılarının minimum düzeyde manuel müdahalesi olduğu anlamına geliyordu” diyor. dhuddu. “Tüm işlemler ve denetim izleri tüm katılımcıların kullanımına açıldı.”
Her derde deva Blockchain ayrıca otomobil üreticisinin, ilk müşterileri tarafından kullanılabilecek kadar yeterli özellik içeren ürünü ifade eden minimum geçerli sürüm (MVP) ile verimliliğini artırmasına yardımcı oldu.
Müşteriler daha sonra ürünün gelecekteki sürümleri hakkında geri bildirimde bulunabilir.
Dhuddu şunları belirtiyor: “MVR koşusu için, siparişleri birleştirmek ve ardından kargoyu Güney Afrika’daki üretim tesislerine göndermek için bir lojistik hizmeti ve bir gümrük takas kurumu ve bir ticaret firması da dahil olmak üzere beş uluslararası şirketle ortaklık kurduk.

“İşe alma prosedürü, paydaşların hızlı ve verimli bir şekilde katılımını sağlamak için tasarlandı. Bu aynı zamanda, tüm ekosisteme tanıtmak için zorlayıcı bir iş nedenlerinin olduğu anlamına geliyordu.”